תחומי עיסוק

צור  קשר

תחומי עיסוק
פרופסור עורך- דין מיכאל קורינאלדי


סמכויות בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני, חיוב בכתובה ופיצויים
 כתובה וחיוב בכתובה
גירושין והסכמי גירושין
ניהול הליך גירושין, יישוב סכסוכים בדרכי גישור, עריכת הסכמי גירושין
חלוקת רכוש ואיזון משאבים
חלוקת זכויות כספיות ופנסיוניות
צוואות ירושות וניהול עזבונות
חשיבותה של צוואה
אין אדם שלא נדרש לעסוק בתחום הירושה והצוואה. הן משום שהוא עצמו מעוניין להסדיר את מה שייעשה ולמי יועבר רכושו לאחר לכתו, והן משום שאין אדם שבמהלך חייו נפטר לו קרוב משפחה .
לאחר פטירתו של אדם קיים הכרח להעביר את רכושו ולהסדיר את ההעברה בצורה משפטית. רכושו של אדם יחולק או על פי צוואה שהשאיר בימי חייו, או אם לא עשה כן על פי החלוקה הקבועה בחוק הירושה התשכ"ה - 1965 שקובע למי יעבור הרכוש ובאיזו צורה. 
כל עוד אדם לא ערך צוואה, או שצוואתו נפסלה על ידי בית המשפט, תחול החלוקה שלפי החוק, שאינה בהכרח החלוקה עליה היה המנוח מצווה במידה והיה עורך צוואה.

חלוקת העיזבון לפי חוק הירושה
המחוקק בחר עבור מנוח שלא ערך צוואה, אופן חלוקה שרירותי יחסית. כעקרון, עזבונו (רכוש שנותר לאחר הפטירה) של אדם מחולק בין ילדיו לבין בן/בת זוגו, כאשר המיטלטלין והרכב עוברים בשלמות לבן הזוג שנותר בחיים, ושאר העיזבון (נכסי מקרקעין ונכסי הון אחרים) מתחלק כך: במידה ולמוריש ילדים או הורים, אזי בן/בת הזוג יזכו למחצית חלקו של המנוח בדירה ובהון ושאר היורשים יתחלקו במחצית השנייה; אך היה והמוריש לא העמיד צאצאים יכולים בן/בת הזוג לזכות בעד מלוא חלקו של המנוח בדירה ובשני-שליש מיתר העיזבון.
חלוקה זו הקבועה בחוק לא מתאימה לכל אדם, כל שכן אדם שנישא בחייו פעמיים ויש לו ולבת זוגו ילדים מנישואים קודמים, או אדם שחי במערכת של חיים משותפים עם "ידוע/ה בציבור". כמו כן יכולים להיות מצבים בהם אדם העביר בחייו חלק מרכושו למי מילדיו, ועל כן ירצה בצוואתו לחלק את רכושו שיוותר לאחר פטירתו באופן לא שווה בין הילדים.
 
חלוקת העזבון מכוח צוואה
הצוואה היא מסמך המשקף את רצונו של האדם. מקורה של המילה "צוואה", במילה "ציווי". דהיינו: צוואה היא בעצם כינוי למסמך משפטי, שבמסגרתו אדם "מצווה" מה ייעשה ברכושו (ולעיתים אף בגופו) ולמי הוא בוחר להעבירו לאחר מותו. והמשפט רואה לנגד עיניו את הגשמתו של רצון זה. אדם העורך צוואה משוחרר מאופן החלוקה אותו מציע המחוקק בחוק הירושה. שעה שזה רצונו, המשפט יתגייס כדי להגשימו, ולפיכך התנגדות לצוואה יכולה להישמע רק בטענות ועילות ספציפיות הקבועות בחוק ובפסיקה ועליהן ולהיתמך בראיות כבדות משקל. במילים אחרות, טענות שיפנו לחוסר הצדק שבחלוקה בה בחר המצווה לא יביאו לבטלות הצוואה. ככל שאדם היה כשיר קוגניטיבית להביעו ולהבין את טיבה של הצוואה, וככל שנערכה הצוואה ללא השפעה בלתי הוגנת על המוריש, בית המשפט יטה לכבד את הצוואה.

 מספר צורות לכתיבת צוואה
צוואה היא מסמך משפטי מהותי ביותר: לא בכדי קובע חוק הירושה באופן מדוקדק, כיצד יש לכתוב צוואה, באילו צורות ניתן לכתוב צוואה וכן מה הדין כאשר צוואה אינה נערכת בהתאם לקוויו המנחים של חוק הירושה.
סעיף 18 לחוק הירושה קובע, כי אדם רשאי לכתוב צוואה במספר דרכים: צוואה יכולה להיערך בכתב ידו של המצווה, בפני רשות מוסמכת (בית משפט, רשם הירושה, בית דין דתי), בפני עדים או בעל פה בנסיבות חריגות (שתפורטנה בהמשך). 
 צוואה היא מעין "חוזה חד- צדדי", לחוזה יש רק צד אחד - המצווה , ולכן הוא ה רשאי לשנות את צוואתו בכל שלב משלבי חייו ובלבד שהצוואה המחודשת נערכת על פי הקווים המנחים בחוק הירושה.

צוואה בפני עדים: צוואה בפני עדים היא צוואה "חזקה" משפטית שכן שני עדים נוכחים בעת חתימת הצוואה והם חותמים כי המצווה חתם בפניהם על הצוואה בעת שהיה למיטב הבנתם צלול ומיושב בדעתו, וללא כל השפעה כפייה או לחץ. עדים אלו יוכלו להעיד בבוא העת ואם יהיה צורך בכך, דהיינו במידה ומאן דהוא ירצה ל"תקוף" את הצוואה ולבטלה. על כן לעדים וזהותם חשיבות רבה. רצוי כי אחד העדים יהיה עורך-דין מוסמך אשר גם כתב וערך את הצוואה לאחר שבירר עם הלקוח את רצונו.
צוואה בכתב יד: צוואה בכתב יד, כשמה כן היא, צוואה הנכתבת ע"י המצווה בעודו בחיים. סעיף 19 לחוק הירושה, מסדיר את האפשרות לערוך צוואה בצורה האמורה. נעיר, כי על מנת שצוואה בכתב יד תהיה צוואה בעלת תוקף חוקי, עליה להיכתב ע"י המצווה בעצמו, לשאת חתימה ואת תאריך עריכת הצוואה. צוואות בכתב יד הן לרוב הצוואות השכיחות ביותר והן מגלמות את רצונו של המצווה בצורה הטובה ביותר. עם זאת, לא פעם בתי המשפט נתקלים בנסיבות שבהן צוואות בכתב זויפו, נכתבו תחת כפייה ועוד. 
צוואה הנערכת בפני רשות: סעיף 22 לחוק הירושה קובע, כי אדם רשאי לערוך צוואה בפני רשות ציבורית. כלומר: או בפני בית המשפט לענייני משפחה, או בפני רשם הירושה, או בפני בית דין דתי (כלומר, בית הדין הרבני, בית הדין השרעי המוסלמי או כל בית דין אחר, שמייצג עדה דתית מוכרת בישראל). צוואה בפני רשות יכולה להיערך בשתי צורות: או באמצעות הגשת הצוואה לשופט כחלק מהליך מיוחד, או באמצעות הקראת צוואה לפרוטוקול. לאחר שניתנה צוואה לרשות, הגורם אשר בפניו ניתנה הצוואה (היינו: שופט או רשם או דיין) יאשר, כי הצוואה נערכה בפניו כדין. אם הוגשה כאמור הצוואה או הוקראה, תהיה בכך ראייה לכאורה שהצוואה נערכה כדין.
צוואה הנערכת בעל פה: צוואה הנערכת בעל פה היא צוואה בעייתית מבחינה משפטית והיא מורכבת מאוד. דברים שנאמרים בעל פה, עשויים להוביל למחלוקות, שכן אין לגביהם שום תיעוד, מלבד העובדה שמדובר "במילה מול מילה". כך גם לגבי צוואה. בשל הקושי המובנה בצוואה הנערכת בעל פה, חוק הירושה קובע סייגים נוקשים, שרק בהתקיימם תוכר צוואה שנערכה בעל פה, כצוואה שנערכה כחוק.
על מנת שצוואה שנערכה בעל פה תוכר כצוואה שנערכה על פי חוק, יש צורך בקיום התנאים הבאים:
1. על המצווה להאמין, כי הוא עתיד לסיים את חייו בזמן הקרוב (כלומר, גוסס).
2. על הצוואה בעל פה להיערך בפני שני עדים.
3. לאחר שניתנה צוואה בעל פה, על העדים לרשום תיעוד (זיכרון דברים) על הוראותיו של המצווה, בזמן אמת.
4. לאחר שניתנה צוואה בעל פה והעדים רשמו זיכרון דברים, עליהם לפנות בהקדם האפשרי לרשם הירושה ולהפקיד את הצוואה שניתנה.
5. במידה והמצווה שמסר את צוואתו בעל פה, אינו נפטר בתוך חודש ממסירת הצוואה, אזי צוואתו תתבטל מאליה ללא כל התראה.
כאמור, קיימים סייגים נוקשים לקבילותה והכרתה של צוואה בעל פה, מהסיבות שהוצגו לעיל. ככלל, צוואה שנערכת בעל פה מכונה גם בתור "צוואת שכיב מרע", שכן מדובר בצוואה שנערכת ע"י אדם גוסס. בשל תנאיה הנוקשים של הצוואה, אפשר לומר כי מדובר בצוואה ל"שעת חירום". נראה כי דעתו של המחוקק הייתה דומה. אין ספק, כי ההוראות הנוקשות בחוק הירושה לעניין צוואה בעל פה, נועדו מראש כדי למנוע מחלוקות קשות שעשויות לעלות, בנסיבות כאלו.
חוק הירושה קובע, כי ניתן להפקיד צוואות בפני רשם הירושה, בין אם מדובר בצוואה בכתב יד ובין אם מדובר בצוואה בפני עדים. הפקדת הצוואה, אינה מונעת ממצווה לבקשה בחזרה ולשנותה ככל שיחפוץ.
משמורת ילדים והסדרי שהות
אבהות, משמורת ילדים והסדרי שהות הילדים, עבירות נוער, צווי הגנה והרחקה
מזונות אישה, מזונות קטינים
מזונות אישה, מזונות ילדים
הסכמי ממון, הסכמי ידועים בציבור
עריכת הסכמי ממון בין בני זוג נשואים והסכמים בין בני זוג ידועים בציבור
ייפוי כוח מתמשך ואפוטרופסות
מינוי אפוטרופוס, ייפוי כוח מתמשך
גיור והסדרת האזרחות
הליכי גיור והסדרת מעמד האזרחות לפי חוק השבות
בג"ץ
בג"ץ ומשפט מנהלי
Share by: